Web tasarımında SEO uyumu Google ve diğer arama motorlarında öne çıkabilme adına, web sitelerinde sahip olunması gerekli bir tasarım özelliğidir. Kullanıcı dostu, mobil uyumlu ve hızlı web site tasarımlarını ifade eden SEO uyumlu web tasarımı, önemi giderek artan arama motorlarının önem verdiği kriterler başında gelir. Dijital dünyada organik hit çekmenin yolu arama motorlarından geçer ve arama motorlarının gözüne girmenin ilk adımı, SEO uyumlu tasarımlar ile atılır. Tasarıma başlarken SEO uzmanı ile dirsek temasında kalınmasını gerektiren web tasarım ve SEO uyumu hakkında merak ettiklerinizin yer aldığı yazımızda, SEO uyumluluğun nasıl olması gerektirdiği ve size kazandıracaklarını öğrenebilirsiniz.
SEO Nedir, Neden Önemlidir?
SEO web sitelerinde arama motorlarına yönelik yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir. Türkçesi “Arama motoru optimizasyonu” anlamına gelen “Search engine optimization” kelimesinin baş harflerinden oluşan SEO, Google ve diğer arama motorlarından organik trafik çekmek amacı ile yapılan özel çalışmaları içerir. SEO’nun amacı web sitesinin organik hitini artırarak kullanıcılara iyi bir web deneyimi yaşatmaktır. Arama motorları da kullanıcı deneyimini ön planda tuttukları için SEO uygunluğa önem verirler. Web dünyasında sitelerin rakiplerinden sıyrılarak yüksek sıralama almasının yolu SEO çalışmalarından geçer.
SEO'ya Zarar Veren Etmenler hakkında ayrıntılı bilgi için yazımıza göz atın!
SEO Uzmanı Kimdir?
SEO uzmanı web sitelerinde arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirmelere imza atan kişilerdir. SEO uzmanları Google sıralama kriterleri, politikaları ve rakip – sektör analizleri ile elde ettikleri verileri kullanarak SEO çalışmalarını gerçekleştirir. SEO uyumlu web tasarımı ile başlayan SEO uzmanı görevleri sonrası hedeflenen başarı şu şekilde özetlenebilir:
- Web sitesinin hedef anahtar kelimelerde yapılan sorgular için üst sıralarda yer almasını sağlamak
- Web sitesinin organik hitini artırmak
Konya web tasarım hizmeti avantajlarını ve size kazandıracakları hakkında bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!
SEO Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır?
SEO uyumlu site yapımı tasarımdan başlayan ve web sitesi faaliyet sürecinin tamamını içeren bir süreci ifade eder. Web siteleri için yapılan her çalışma göz önüne alındığında, SEO çalışmalarının site faaliyet süresince devam ettiği anlaşılmaktadır. İyi bir plan ile yürütülmesi gereken SEO çalışmalarında, SEO uzmanının tam bir uyum yakalamak için şu hususlara dikkat etmesi gereklidir:
- Tema seçiminde web ve mobil uyum gereksinimlerinin her ikisinin de sağlandığından emin olmalıdır.
- Web sitesi menü, kategori ve diğer tasarım ayrıntılarının basit ve kullanışlı olmasına dikkat etmeli; kod hatalarından siteyi arındırmalıdır.
- Site içi bağlantı ağını iyi kurarak iç SEO çalışmalarını özenle gerçekleştirmelidir.
- Hedef anahtar kelimeler doğrultusunda hazırlanmış, özgün, doyurucu ve SEO uyumlu içeriklerin sitede yer aldığından emin olması gereklidir.
- Metin içeriklerin özgün ve yüksek kaliteli görsel ya da medya içeriklerle desteklenmesini sağlamalıdır.
- Site hızına önem vermeli, sayfa yüklenme hızlarına yönelik optimizasyon çalışmalarını sürdürmelidir.
- Dış link (backlink) çalışmalarına önem vererek domain otoritesini kazanmalıdır.
SEO Uyumlu Web Site Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
SEO uyumlu web site tasarımı sadece arama motoru değil, kullanıcı deneyimini de hedef alan çalışmalar içerir. Sadece arama motorlarına yönelik yapılan siteler ilk etapta sıralamalarda yükselme alsa da zamanla kullanıcıya hitap etmemesi sebebi ile düşüş yaşayacaklardır. Başarılı bir çalışma yapabilmek için yukarıda sıraladığımız pek çok kriteri de için alan SEO uyumlu web tasarımı şu şekilde olmalıdır:
- Her sayfayı açıklayan etkili meta etiketler hazırlanmalıdır.
- Site ve sayfa açılış hızları optimize edilmelidir.
- Web sitesi sayfalara tüm cihazlarda test edilmelidir.
- Kaliteli, özgün ve uzun içerikler hazırlanmalı; içeriklerde H1, H2 ve H3 başlıkları uygun şekilde kullanılmalıdır.
- Kullanıcıları sayfada uzun süre tutmaya yönelik kaliteli görseller ile içerikler desteklenmelidir.
- Site içi kusursuz olmalı, iç link ağı çalışır bir şekilde örülmelidir.
- Dış linkler doğal ve kaliteli olmalı, ilişkili yerlerden alınmış olmalıdır.
- Sosyal medya paylaşımlarına özen gösterilmelidir.
- SSL sertifikası yer almalıdır.