SEO için zararlı etmenler başarıya ulaşmanın önündeki en büyük engel olmanın yanında, arama motoru sıralamalarında web sitenize ciddi zararlar verme potansiyeli barındırır. Harcanan vakte ve nakde yazık eden zararlı SEO etmenleri sebebi ile web siteniz Google sıralamalarından kovulabilir! Bireysel ve kurumsal web siteleriniz için trafik artışı beklentilerinizin aksi yönünde gelişmelere sebep olabilen bu yöntemlerden uzak durarak SEO aşamalarını tamamlamak size başarı getirir. Yanlış ya da aşırı kaçarak yapılan aşağıdaki optimizasyon işlemleri SEO’ya zarar verebilmektedir:
- Tasarım
- Anahtar kelime
- Backlink
- İç link
- İçerik
- Sayfa hızı
- Meta içerik
- Otomatik program
SEO Uyumlu Tasarım Kullanmamak
Tasarımda SEO uyumu olmaması optimizasyon çalışmalarının önündeki en büyük engeldir. Kullanıcı dostu olmayan ve SEO uyumlu seçilmemiş tasarımlar ile yapılacak optimizasyon çalışmalarını büyük bir handikap beklemektedir. Arama motorlarının sıralama kriterleri arasında da büyük öneme sahip olan tasarımların şu eksiklikleri, site SEO’suna zarar verebilme potansiyeli barındırır:
- Kullanışsız ara yüz sahibi
- Zayıf görsel desteği
- Farklı tarayıcılar ile uyumsuzluk
- Mobil uyumsuzluk
- Yazı okunurluğun kolaylaştıran maddeleme, alt başlık ya da yazı karakteri gibi seçeneklerin yoksunluğu
- Kodlamada eski versiyon kullanımı
Teknik SEO uygulamalarının neler olduğu ve hangi aşamaların tamamlanması gerektiği ile ilgili merak ettiklerinize Teknik SEO Nedir? SEO Adımları ve Yapılan Hatalar isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hatalı Anahtar Kelime Seçmek ve Kullanmak
Anahtar kelimelerde yapılan hatalar SEO çalışmaları ile birlikte web sitesinin rekabet gücüne de büyük ölçüde zararlar verir. Web sitenizin faaliyetlerine uygun seçilmeyen ya da kullanım sırasında hata yapılan anahtar kelimeler, web sitenizin spam olarak algılanarak arama motorları tarafından listelenmesinin önüne geçer. Google ve diğer arama motorlarının web sitesi trafiklerine olan katkıları göz önüne alındığında arama motoru sıralamalarına girememesi, web sitesinin trafik alamaması anlamına gelir. Kepenk kapatıp girmek yerine anahtar kelime seçimi ve kullanımı sırasında şu kriterlere dikkat ederek web sitenizin SEO’suna zarar vermenin önüne geçebilirsiniz:
- Hazırlanan içerikler ile ilgisiz anahtar kelime kullanımı
- Hedef anahtar kelimelerde yapılan sıralama hataları
- İçerikte yoğun anahtar kelime kullanımı
Niteliksiz Backlink Almak
Değersiz backlink almak SEO çalışmalarına yarardan çok zarar getirir. Google ve diğer arama motorlarının gözünde web sitesinin itibarını göstermesi açısından önemli bir paya sahip olan backlinkler, SEO çalışmalarının merkezinde yer alır. SEO uzmanları ise alınan backlinkte nitelik yerine niceliğe odaklandıklarında, web sitesinde sıralama kaybı yaşanması problemi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Web sitelerine backlink alırken niteliğe önem verilmeli ve aşağıda sıralanan sitelerden backlink sahibi olmamaya azami dikkat edilmelidir:
- Yasa dışı bahis, kumar ya da olumsuz faaliyetleri sahip web siteleri
- Düşük domain otoritesine sahip web siteleri
- Site faaliyetleri ile ilişkisiz web siteleri
- Arama motorlarından spam yemiş web siteleri
Yanlış İç Link Stratejisi Uygulamak
İç linkte yapılan yanlış uygulamalar web sitelerinin arama motorlarınca spam olarak algılanmalarına yol açmaktadır. Arama motoru sıralamalarında ciddi oranlarda kayıp yaşatan bu durum, web sitesinin trafik akışını negatif yönde etkileyerek rakiplerinden düşük performans göstermesine yol açar. Arama motorlarının en çok önem verdiği SEO kriterleri arasında iyi bir link ağı gelmektedir. İç link ağını örerken şu iki hatadan kaçınarak site SEO’nuza zarar vermekten korunabilirsiniz:
- Site içeriğinden bağımsız olan kelimelerden link verilmesi
- Bir içerikte fazla sayıda link verilmesi
Kopya ve Spin İçerik Kullanmak
İçerikte kopya ve spin kullanımı yapılan her optimizasyon çalışması doğru olsa bile, arama motoru algoritmalarınca tespit edilerek siteye ceza verilmesine yol açar. Sitenizin spam site olarak algılanmasına yol açabilen kopya ya da spin içerik kullanımı, arama motoru sıralamalarınızı olumsuz yönde etki eder. Kullanıcı deneyimine de zarar veren kopya ve spin içerik problemi yaşamamak için şu hususlara dikkat etmeniz gerekir:
- Kopya-yapıştır içerik hazırlayarak sitede yer vermek
- Farklı bir site içeriğinden az değişiklik yaparak (spin) sitede yayınlamak
- Kaynak göstermeden yayınlanmış bir içerikten yüksek oranda kopya çekmek
Düşük Sayfa Yüklenme Hızına Sahip Olmak
Yavaş sayfa yüklenme hızı web sitenizin tercih edilip edilmeme kararı verilerken belirleyici rol oynar. Yapılan istatistiklere internet kullanıcıları, yavaş bir yüklenen sayfadan yüksek oranda hemen çıkma davranışı göstermektedir. Arama motorları da sayfa yüklenme hızını önemli bir SEO aşaması olarak dikkate alarak sıralama belirlerken yüksek hızda sitelere torpil geçer. Site SEO değerlerine olumsuz etki eden yavaş sayfa yüklenme hızı sorunu ile karşılaşmamak için şu hususlara dikkat etmeniz yeterlidir:
- SEO uyumlu ve kullanıcı dostu tema seçmek
- Web sitenizde önbellekleme kullanmak
- Görselleri optimize etmek
- Gereksiz kodlamaları temizlemek
Meta İçerikleri Hatalı Kullanmak
Meta içeriklerdeki sorunlar web sitenizin arama motoru sıralamasında tercih edilmemesine yol açabilir. Kullanıcıların yaptıkları arama sonucu hangi siteye gireceklerine karar vermek amacı ile kullandıkları meta içerikler, web sitenizin vitrinidir. Vitrinde özensiz ve hatalı davranmak sitenizin tercih edilmemenize yol açarken, arama motorları da meta içerik konusuna özenle eğilmektedir. Web sitesi meta içeriklerde yaygın olarak yapılan şu hatalar, site SEO’suna zarar vermektedir:
- Yinelenen meta içerikler
- Sayfa içeriği hakkında yetersiz bilgi veren meta içerikler
Otomatik SEO Programları Kullanmak
Otomatik SEO programları zararlı uygulamalara imza atarak web sitenizin performansına olumsuz etki ettiği bilinmektedir. Otomatik programlar ile yapılan SEO çalışmalarında karşılaşılan şu hatalar, web site performansınızı Google gözünde çöp düzeyine indirebilir:
- Gereğinden fazla linkleme
- Anahtar kelime seçimlerinde yapılan hatalar
- Anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçılmasına yönelik yapılan yanlış yönlendirme