SSL güvenlik sertifikasının işlevi web dünyasında güvenli veri iletişimini sağlamak üzere tasarlanmıştır. Netscape tarafından geliştirilen SSL sertifikası esasen bir algoritma olup, internet aleminde bütünlüğün sağlanması adına gereklidir. Web sunucuları ve tarayıcıları tarafından desteklenen bu protokolün işlevsel yapısına ek olarak arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da önemi büyüktür. İnternet kullanımının giderek yaygınlaştığı günümüzde SSL sertifikası hakkında merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz.
SSL Nedir?
SSL Türkçe “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelen Secure Socket Layer teriminin kısaltması olarak kullanılır. Kişisel gizlilik ve güvenilirlik sağlamak adına geliştirilen SSL, network üzerindeki bilgi transferinin bütünlüğünü ve gizliliğini sağlayan bir algoritmadır. Milyonlarca web sitesinin güvenli veri iletişimi kurabilme becerisi kazanması ardında yatan gerçek sebep ise SSL adı verilen güvenlik ve gizlilik protokolüdür.
SSL Protokolünün Özellikleri Nelerdir?
SSL protokolünün özellikleri aşağıda sıralanmaktadır:
- Bağlantılar gizli ve güvenilirdir.
- Haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilirken, verilerin doğru alıcı ve gönderici üzerinden paylaşıldığı garanti altına alınır.
- İletilen bilgilerde tarih ve zaman doğrulanır.
SSL Nasıl Çalışır?
SSL protokolünün çalışma prensibi şifreleme, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğü üçgeninde gerçekleşir. SSL protokolü ziyaretçi tarayıcısı ile web sunucusu arasında güvenli ve şifreli bit bağlantı kurar. Kurulan bu bağlantı için çalışmalar perde arkasında gerçekleşirken, kullanıcının güvenli internet deneyimi bu süreçte herhangi bir kesintiye uğramaz. SSL sertifikası var olan bir platform ile ziyaretçi arasındaki süreç adım adım şu şekilde ilerler:
- Ziyaret edilen web sitelerinden güvenli bağlantı talebi, ziyaret edilen tarayıcı aracılığı ile talep edilir.
- SSL sertifikası var ise üçüncü taraflarca sertifika doğruluğu onaylanır.
- Şifreleme işlemi başlar.
SSL Sertifikası ile SEO Arasındaki İlişki Nedir?
SSL sertifikasıyla SEO arasındaki ilişki Google sebebiyle kuruldu. Türkiye’nin ve dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, kullanıcı ve site güvenliği sağlaması sebebi ile SSL sertifikasını önemli bir SEO kriteri olarak belirledi. Google hamlesi sonrasında arama motoru sıralamalarında yükselebilmek için SSL protokolü de SEO optimizasyonunda önemli bir rol üstlendi. Web sitelerinin arama motoru iyileştirecek SEO optimizasyon çalışmalarını yürütürken, SSL sertifikasının temin edilerek geçiş sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğinden emin olunması gereklidir.
SSL Kullanım Alanları Nelerdir?
SSL protokolünün kullanım alanları için herhangi bir sınırlama getirmek yanlıştır. Yukarıda değindiğimiz gibi Google, SSL sertifikasını sıralama kriteri olarak değerlendirmektedir. Google tarafından alınan bu karar sonrasında SSL protokolünün kullanım alanı artmıştır.
İlk kez 1994 yılında Netscape tarafından SSL 1.0 pazara sunulmuş ve 1995 yılında çıkan SSL V2 ile birlikte E-Ticaret’te SSL kullanımı başlamıştır. 2016 yılında ise Google tüm sunucularında HSTS kullanmaya başlayarak protokolün kullanım alanını genişletti. Günümüzde e-Ticaret’ten blog sitelerine, haber sitelerinden işletme sitelerine kadar her alandan web siteleri; SSL protokolünü kullanmaktadır.
SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
SSL sertifikasını almak için çalışılan hosting sağlayıcılardan destek alınabilir. Hosting firmaları sertifika kurulumunu gerçekleştirerek sorunsuz çalışmasını garanti edebilir. SSL sertifikası için gereksinimlere uygun paketler bulunmaktadır. Uygun sertifika seçimi ve temini süreçleriyle birlikte geçiş işlemlerinin de sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi çok önemlidir. Bu sürecin herhangi bir aşamasında yaşanacak aksaklık, web site arama motoru performansına zarar verecektir. Sorunsuz bir SSL sertifikası alma süreci adım adım şu şekilde işlemektedir:
- Her tarayıcı, cihaz ve işletim sistemi tarafından tanınan güvenilir bir SSL sertifikasının seçimi
- Gereksinimlere uygun SSL sertifika türüne karar verilmesi
- Bağlantıları düzenlemek için HTTPS’ye geçişin planlanması